Ηπειρωτικα Νεα

Μπάχαλο, ΝΔ και Αυγενάκης "αδειαζουν" ΝΟΔΕ και Τάτι Καλογιάννη, ίσες αποστάσεις με Γκόντα! Στον… αέρα ο Τζαρούχης!

Οδηγία-Ντοκουμέντο Ν.Δ: «Τα στελέχη μας να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τη Ν.Δ.» - Όλο το κείμενο
Η Πειραιώς διαβλέποντας τον κίνδυνο να διχάσει τον κόσμο της ΝΔ και αυτός να της γυρίσει την πλάτη στις ευρωεκλογές, λέει τώρα πως… «όλοι δικοί μας, είναι…». Άκυρο τα χρίσματα στους δήμους!!! Και στα Γιάννενα “ΆΚΥΡΟΝ” και οι απειλές και οι ποινές Τζαρούχη σε όσους κάνουν Like σε Γκόντα ή Ριζόπουλο και στους υποψηφίους τους! Μπάχαλο…
Βλέποντας σε αρκετές πόλεις πολλούς υποψήφιους προερχόμενους από την ΝΔ να διεκδικούν δήμους, κάνει όπως και στα Γιάννενα, κυβίστηση. Ιδίως εδώ, μετά τον μεγάλο αριθμό στελεχών που πήγαν στη συγκέντρωση του Νίκου Γκόντα, καθώς διαπιστώνει –με δημοσκοπήσεις ή από τις αντιδράσεις- ότι η εκλεκτή της τοπικής ΝΟΔΕ κ. Τάτι Καλογιάννη μένει εκτός της Β΄ Κυριακής. 
Η Γραμματεία Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ με εσωτερικό της έγγραφό της προς...
όλους τους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών (το οποίο κοινοποιείται και σε όλα τα θεσμικά όργανα του κόμματος), επισημαίνει ότι: «επειδή υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη η στελέχη που προέρχονται από την παράταξη μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της Ν.Δ.».
✅Σύμφωνα με έγγραφό η ηγεσία του πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, τονίζει ότι στις δημοτικές εκλογές που υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι και προέρχονται από την ΝΔ,  τα τοπικά και κεντρικά κομματικά στελέχη, πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς και με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές για να μην αμαυρώνεται η εικόνα του κόμματος, σημειώνοντας ότι ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος στις περιοδείες του, αυτό τονίζει.
✅“Παίρνει” δηλαδή η Πειραιώς πίσω τη στήριξη που είχε δώσει η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων στην κ. Καλογιάννη και τη βάζει στην ίδια ακριβώς θέση με τον κ. Γκόντα. Και αφήνει ελεύθερα τα στελέχη και τα μέλη της να μετέχουν σε όποιο από τους συνδυασμούς αυτούς κρίνουν!

Πλέον η ΝΟΔΕ Ιωαννίνων θα πρέπει να αναθεωρήσει και πάρει θέση, σύμφωνα με την γραμμή από τα κεντρικά του κόμματος, στην λογική ότι παρακολουθεί αμήχανα τον διχασμό του κόσμου της ΝΔ στα Γιάννενα λίγους μήνες πριν τις εθνικές εκλογές!!!
👉Ως γνωστόν ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων κ. Τζαρούχης, αναφέροντας στο όργανο “γραμμή” της Αθήνας το οδήγησε σε –τοπική- απόφαση στήριξης της κ. Τάτι Καλογιάννη ενώ η Αθήνα ποτέ δεν ανακοίνωσε επίσημη στήριξη.
Όπως φαίνεται το κόμμα απέτυχε, παρότι προσπάθησε να ανακόψει την κάθοδο μελών ή στελεχών του κόμματος, με το ψηφοδέλτιο της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» (ΑΔΠ) του Νίκου Γκόντα. Με καλοπροαίρετη προτροπή ή με απειλές ενίοτε, άνθρωποι του κόμματος, πιέστηκαν είτε να είναι υποψήφιοι με την Τάτι Καλογιάννηείτε να μην είναι υποψήφιοι με το Νίκο Γκόντα.
👉Εντούτοις πλέον και στα Γιάννενα οι δημοσκοπήσεις και τα χαμηλά ποσοστά της κ. Καλογιάννη “προσγείωσαν” τον κ. Αυγενάκη, ο οποίος είτε διαισθανόμενος τη σωρεία των λαθών του, είτε επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης του “έτριξε τα δόντια”, αναγκάστηκε να τα μαζέψει συνολικά.

Δείτε ολόκληρο το εσωτερικό έγγραφο της Νέας Δημοκρατίας


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Πολιτικής Επιτροπής

Αθήνα, 21 Μαρτίου 2019
Αρ. Πρωτ.: 626

ΠΡΟΣ: 1. Γραμματέα Οργανωτικού
2. Προέδρους ΝΟ.Δ.Ε.
3. Προέδρους ΔΗΜ.Τ.Ο.
ΚΟΙΝ: 1. Γραφείο Προέδρου
2. Γεν. Δ/ντή ΝΔ
3. Βουλευτές – Ευρωβουλευτές
4. Υπ. Βουλευτές – Ευρωβουλευτές
5. Μέλη Πολιτικής Επιτροπής
6. Γραμματείς Κόμματος – Αν/τες Γραμματείς Κόμματος
7. Δ/ντή Γραφείου ΤύπουΘΕΜΑ: Αυτοδιοικητικές εκλογές Α’ και Β’ βαθμού – Ευρωεκλογές 2019


Καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές (Ευρωεκλογές και Αυτοδιοικητικές) του Μαΐου 2019, εφιστούμε την προσοχή στα στελέχη μας ότι πρώτη προτεραιότητα της κομματικής οργάνωσης είναι η νίκη στην ευρωκάλπη και η ενίσχυση των υποψηφίων στις Περιφέρειες που επισήμως η ΝΔ στηρίζει.


Δεδομένου ότι στις δημοτικές εκλογές υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί, σε καθέναν από τους οποίους μετέχουν πολλά μέλη ή στελέχη που προέρχονται από την παράταξή μας, υπογραμμίζουμε ότι τα στελέχη μας θα πρέπει να συνομιλούν και να συνεργάζονται με όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς που έχουν ως αναφορά τον χώρο της ΝΔ. Με κάθε τρόπο πρέπει να αποφεύγονται εντάσεις και αρνητικές αναφορές. Η ενότητα της παράταξης είναι προτεραιότητα.


Στις περιοδείες του Προέδρου καθώς και κλιμακίων στελεχών επιβάλλεται να ενημερώνονται και να συμμετέχουν όλα τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ στην εκάστοτε περιοχή, ανεξάρτητα από την συμμετοχή τους σε δημοτικά ψηφοδέλτια.


Στις περιπτώσεις που στελέχη μας μετέχουν σε ψηφοδέλτια που έχουν επίσημη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ, ακραίων κομμάτων ή σχηματισμών, θα πρέπει να ενημερώνεται η Γραμματεία Αυτοδιοίκησης.


Τέλος, υπογραμμίζεται η ουσιαστική σημασία των εθελοντών την κρίσιμη αυτή περίοδο των εκλογών, και παρακαλείστε να μεριμνήσετε έτσι ώστε όλοι οι φίλοι, τα μέλη και στελέχη της παράταξής μας, να συνδράμουν οργανωτικά στην κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων με εκλογικούς αντιπροσώπους σε όλη τη χώρα. Οι εθελοντές αποτελούν τον κορμό της οργανωτικής μας ισχύος, ειδικά την ημέρα των εκλογών. Για τον σκοπό αυτό λειτουργούν, στην ιστοσελίδα του Κόμματος μας, ηλεκτρονικές πλατφόρμες:

α) Ομάδας Εθελοντών με σκοπό την υποστήριξη του τηλεφωνικού κέντρου, τη νομική υποστήριξη και τη διοικητική υποστήριξη (Εγγραφή εδώ: https://nd.gr/mpesstin-omada-ethelonton ) , αλλά και

β) Εκλογικών Αντιπροσώπων με σκοπό την διασφάλιση της ορθής διεξαγωγής των εκλογών σε όλα τα εκλογικά τμήματα. (Εγγραφή εδώ: https://nd.gr/eka)


Προχωράμε συντονισμένα και υπεύθυνα. Μαζί δίνουμε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση Ελπίδας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ώρα της Νέας Δημοκρατίας έφτασε!


Ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
Σπ. Ριζόπουλος στον “ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ”: «Ήρθε η ώρα η Ήπειρος με νέα διοίκηση να γυρίσει σελίδα!»

«Στις περίπου τρεις δεκαετίες που κυβερνά, από διάφορες θέσεις, την Ήπειρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, έχει συνασπιστεί γύρω του μια ομάδα ατόμων, την οποία αποκαλώ “κλίκα των ξεπεσμένων”. Αυτοί μοιράζονται όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική εξουσία»
Μιλά χωρίς προσχήματα, καταθέτει καινοτόμες προτάσεις και επιτίθεται εκ νέου κατά της «κλίκας», που μοιράζεται, όπως λέει, την πολιτική και οικονομική εξουσία της Ηπείρου, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Σπύρος Ριζόπουλος, της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».
Σε συνέντευξή του τονίζει ότι ήρθε η ώρα η Ήπειρος να γυρίσει σελίδα, με μια νέα διοίκηση που έχει πρόγραμμα, εξωστρέφεια, αναπτυξιακή προσέγγιση, ενώ καταγγέλλει την πολιτική των απ’ ευθείας αναθέσεων, χωρίς διαφάνεια και καταλογίζει βαρύτατες ευθύνες στον νυν Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη για αυτές, για τη φτώχεια και την υπανάπτυξη της περιοχής μας.
Πρέπει, υπογραμμίζει, να κερδηθεί χωρίς καθυστέρηση ο χρόνος που χάθηκε και τάσσεται υπέρ των συνεργασιών με κανόνες, για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον τόπο. 
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Ριζόπουλου έχει ως εξής:...


Ερ.: Κύριε Ριζόπουλε, πέρασαν περί τους δέκα μήνες από την πρώτη μας συνέντευξη. Από τότε άλλαξαν πολλά. Διεκδικείτε την αναμέτρησή σας με τον νυν Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, στη δεύτερη Κυριακή. Τι λέτε, πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο αγώνας σας; Τι λέτε για τους άλλους διεκδικητές; 


-Ο αγώνας των «Οριζόντων Ηπείρου» εξελίσσεται με βάση τον προγραμματισμό μας. Επιβεβαιώνεται η αρχική μας εικόνα. Οι παραστάσεις και η εμψύχωση που μας προσφέρει η κοινωνία μας, επιβεβαιώνουν καθημερινά ότι ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα. Ήρθε η ώρα για μια διοίκηση με πρόγραμμα, εξωστρέφεια, φαντασία, αναπτυξιακή προσέγγιση. Με καθαρότητα και ισότιμους κανόνες για όλους.

Σε ότι αφορά τη δεύτερη Κυριακή εκτιμούμε, ελπίζουμε και πιστεύουμε, ότι γύρω από τους «Ορίζοντες» θα υπάρξει ένας συνασπισμός πολιτών που θέλουν ένα άλλο καλύτερο αύριο. Για να το πω απλά, με ανάπτυξη και λιγότερη ανεργία.
Ερ.: Επιμένετε να σφυροκοπείτε τα «συμφέροντα» και να διακηρύττετε ότι ήρθε η ώρα οι Ηπειρώτες να «ξανακερδίσουμε την αξιοπρέπειά μας και την υπερηφάνεια μας». Αφήνετε δηλαδή να εννοηθεί με σαφήνεια, ότι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι δέσμια μιας «κλίκας» που μας ταπεινώνει, ενώ ο απερχόμενος Περιφερειάρχης λέει ότι παρήγαγε γιγαντιαίο έργο.


-Δεν έχει σημασία ότι το λέω εγώ. Μεγαλύτερη σημασία έχει ότι το γνωρίζουν όλοι οι Ηπειρώτες και όσο περνά ο καιρός το λένε δημόσια και ανοιχτά. Στις περίπου τρεις δεκαετίες που κυβερνά, από διάφορες θέσεις, την Ήπειρο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, έχει συνασπιστεί γύρω του μια ομάδα ατόμων, την οποία αποκαλώ «κλίκα των ξεπεσμένων». Αυτοί μοιράζονται όχι μόνο την πολιτική, αλλά και την οικονομική εξουσία. Καθορίζουν τα έργα με γνώμονα τα μικροπολιτικά ανταποδοτικά οφέλη και μοιράζονται επιδοτήσεις και προμήθειες. Με απ’ ευθείας αναθέσεις, χωρίς διαφάνεια και με μηδαμινά αποτελέσματα. Έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να «πουλάνε» ως εκδούλευση και τον αποχιονισμό των χωριών!

Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που επί μήνες τώρα προσπαθούν να παρέμβουν στη δημοκρατική διαδικασία επηρεάζοντας κόσμο.

Η διάλυση αυτή της «κλίκας» θα επιτρέψει στην Ήπειρο να αναπνεύσει ξανά ελεύθερη με ανάπτυξη για όλους και όχι μόνο για αυτούς τους δέκα.
Όσο για το έργο του απερχόμενου Περιφερειάρχη είναι μηδαμινό. Και η πιο περίτρανη απόδειξη, από τα αποτελέσματα της απορροφητικότητας στα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Και σας θέτω εγώ ένα ερώτημα, που δείχνει πόσο κρίσιμη είναι αυτή η αναμέτρηση. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στις Βρυξέλες, σε άτυπες συναντήσεις μου με στελέχη – υπηρεσιακούς παράγοντες της Ε.Ε. που σχετίζονται με την Περιφερειακή Ανάπτυξη, μου ξεκαθαρίστηκε ότι την επόμενη περίοδο 2021 με 2027 θα μοιραστούν 70 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύετε εσείς ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης που έφερε την Ήπειρο στον πάτο, που την έκανε ουραγό ότι έχει τις γνώσεις, την εμπειρία, τη φαντασία, τις επαφές και την εμβέλεια να διεκδικήσει κάτι παραπάνω με αξιοπρέπεια, όταν τα ποσά τα οποία θα αποφασιστούν για την Ήπειρο θα είναι σε άμεση συνάρτηση με αυτό που θα έχει απορροφηθεί έως το 2020;
Συνεπώς εδώ, αγαπητέ μου, άλλο ένα πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε –μαζί με τόσα άλλα- είναι να υπάρξει τέτοια ταχύτητα, ώστε τα δύο τελευταία χρόνια να καλύψουμε όσα δεν έγιναν όλα τα προηγούμενα που άφησε να πάνε χαμένα.

Ερ.: Εσείς, στην περίπτωση που κερδίσετε, τι θα κάνετε για να απεμπλακεί η Περιφέρεια από αυτόν τον εσμό συμφερόντων; Είναι εύκολο; Πως θα διοικήσετε; Ερωτώ διότι κάποιοι σας καταλογίζουν μια έπαρση ή τουλάχιστον μια ανεξήγητη αυτοπεποίθηση…


-Κατ’ αρχήν θα δώσουμε ένα τέλος στη σπατάλη. Είναι η πιο σπάταλη Περιφέρεια της Ελλάδας. Η ομάδα τεκμηρίωσης των «Οριζόντων Ηπείρου» καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ισολογισμός θα κλείσει με έλλειμμα 18 εκατομμυρίων ευρώ!

Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε, κάποιος κοροϊδεύει κάποιον και εγώ τουλάχιστον δεν είμαι διατεθειμένος να με κοροϊδεύει ο απερχόμενος Περιφερειάρχης.

Άρα, η απάντηση είναι απλή. Όλα στο φως, με διαφάνεια και καθαρές διαδικασίες. Από την πρώτη ημέρα θα σπάσουν οι «κλίκες» και οι ομάδες. Φίλοι μας θα είναι όλοι όσοι θέλουν το καλό και την πρόοδο της Ηπείρου και των Ηπειρωτών. Με έλεγχο και λογοδοσία και πάνω απ’ όλα αξιοποιώντας στο έπακρο τις διαδικασίες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που στην Ήπειρο καταστρατηγούνται με σκοπιμότητα για να μπορεί να συνεχίζεται η πελατειακή σχέση και η εξάρτηση από την πόρτα του Περιφερειάρχη.
Όσον αφορά την ουσία της πρόθεσής μας φαίνεται και από το γεγονός ότι είμαστε η μόνη αυτοδιοικητική παράταξη, όχι μόνο από την Ήπειρο αλλά και πανελλαδικά που καταθέσαμε καθαρές θέσεις στο διάλογο για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Συγκεκριμένα, προτείναμε συγκεκριμένους θεσμούς όπως: Ο επίτροπος Οικονομικών, η σύσταση παραρτημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε κάθε Περιφέρεια και η εγκατάσταση εισαγγελέα Διαφθοράς σε κάθε πρωτεύουσα Περιφέρειας.
Δεν έχουμε καμία διάθεση να εκδικηθούμε τον κ. Καχριμάνη για την αποτυχία του, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να συνεπικουρήσουμε σε αυτή την κατάσταση, γιατί θα είναι σα να πράττουμε το ίδιο «έγκλημα», κάνοντας το ίδιο με τον προηγούμενο «εγκληματία»!
Όσον αφορά αυτά που μου καταλογίζουν, δεν θα απαντήσω γιατί έχω σιχαθεί τα τελευταία δύο χρόνια να ακούω τη λέξη «κάποιοι». Θα απαντήσω όταν μου πείτε ποιοι είναι αυτοί. Και επειδή δεν θέλω να λειτουργώ όπως εκείνοι που μόλις στηλίτευσα, θέλω να γνωρίζετε ότι είμαι απόλυτα ενήμερος ότι πίσω από όλες τις επιθέσεις που δέχομαι είναι ο ίδιος ο απερχόμενος, ο οποίος δεν έχει το πολιτικό θάρρος και μέγεθος να βγει ξεκάθαρα και να το κάνει ο ίδιος.

Ερ.: Χωρίς πολλά λόγια, ποιές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Ήπειρο; Οι αριθμοί δείχνουν ότι έχει βουλιάξει στη φτώχεια, στην υπανάπτυξη και στην ανεργία. Από που, λοιπόν, εσείς αντλείτε την αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρετε να της δώσετε τη θέση που της αξίζει;

-Ήδη, επί 13 μήνες σε ομιλίες, κοινωνικές διαβουλεύσεις και συναντήσεις με δημάρχους και φορείς, έχουμε εκθέσει καθαρά το όραμά και τις προτεραιότητές μας. Τυπώθηκε διανεμήθηκε. Και επιπλέον όλα αυτά βρίσκονται στον ιστότοπο orizontesepirou.gr, όπου μπορεί ο καθένας να τα αναζητεί και να τα μελετά. Άλλωστε, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα και το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα που θα απαντά σε κάθε απορία ακόμη και του πιο δύσπιστου συμπολίτη μας.

Ερ.: Βλέπετε να υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τις άλλες παρατάξεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα και με ποιό τρόπο; Το λέω και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν μια Ήπειρο διαφορετικών ταχυτήτων- και σε ό,τι αφορά τους Δήμους.


-Εγώ δεν χρειάστηκα το Νόμο για να πιστέψω στην απλή αναλογική. Για μένα η συνεργασία και η συλλογικότητα στην πολιτική είναι τρόπος ζωής και αντίληψης. Άλλωστε, τη συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη, που τόσο έχει ενοχλήσει τον κ. Καχριμάνη, δεν την προκάλεσα μόνο για μένα. Ήταν συνάντηση, στην οποία αναδεικνύοντας ένα νέο πολιτικό πολιτισμό, κάλεσα και τον κ. Ζάψα και τον κ. Δημητρίου να με συνοδεύσουν, προσπαθώντας να διαμορφώσουμε ένα κοινό πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας το οποίο θα ακολουθήσει όποιος και αν εκλεγεί.

Σε ότι αφορά στους Δήμους «κλειδί» αποτελεί η καθιέρωση της στενής και συνεχούς συνεργασίας, που θα επικυρωθεί από την ίδρυση της Ομάδας Παρακολούθησης Έργου, η οποία θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, προτάσσοντας μια νέα αντίληψη που μόνο μέσα από την Περιφερειακότητα μπορεί να γίνει κατανοητή. Γιατί είμαι σίγουρος ότι όταν ο δήμαρχος Φιλιατών συναντιέται στο ίδιο τραπέζι με τον δήμαρχο Ζηρού, μπορούν να αποκτήσουν συναίσθηση των προτεραιοτήτων σε επίπεδο Ηπείρου.

πηγή: συνέντευξη στον Κώστα Καλτσή στην εφημερίδα  ΠΡΩΙΝΟΣΛΟΓΟΣ


Πρώτη η Γερμανία στη μεθαμφεταμίνη

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε λύματα, προερχόμενα από 73 ευρωπαϊκές πόλεις, σχετικά με την κατανάλωση ναρκωτικών στην Ευρώπη ανέδειξε την πρώην Ανατολική Γερμανία «πρωτεύουσα» της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.
Μελετώντας τα υγρά απόβλητα από είκοσι χώρες της Ευρώπης, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι και επισκέπτες στην ανατολικογερμανική πόλη Ερφούρτη καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες μεθαμφεταμίνης, τις μεγαλύτερες εκ των 73 πόλεων, που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Τα δείγματα υπολογίζεται ότι ανήκουν σε 46 εκ. ανθρώπους και χρησιμοποιήθηκαν για τον εντοπισμό τεσσάρων παράνομων ναρκωτικών: αμφεταμίνης, κοκαΐνης, MDMA και μεθαμφεταμίνης – στόχος η μελέτη και κατανόηση των συνηθειών κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών. Μέσα από καθημερινή ανάλυση των λυμάτων και μελέτη των μεταβολιτών, ουσιών που παράγονται κατά τη διάσπαση των ναρκωτικών και αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσω της ουρίνης, οι επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν τις ποσότητες που καταναλώνονται σε διάρκεια μίας εβδομάδας.
Η Ερφούρτη «πρωτεύουσα» της μεθαμφεταμίνης στην Ευρώπη
Οι ερευνητές του Πανευρωπαϊκού Ομίλου Αναλύσεων Λυμάτων (Sewage Analysis CORe Group Europe) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) ανακάλυψαν ότι στην Ερφούρτη της Θουριγγίας αντιστοιχούν ανά 1.000 κατοίκους κατά μέσο όρο 211,3 mg μεθαμφεταμίνης.
Το Κέμνιτς της Σαξωνίας, δύο ώρες περίπου από την Ερφούρτη, είναι με 196,2 mg μεθαμφεταμίνης η δεύτερη πόλη στη λίστα της έρευνας. Τρίτη έρχεται η Δρέσδη, πρωτεύουσα της Σαξωνίας, με 174,6 mg. Όπως σημειώνει η EMCDDA, η χρήση μεθαμφεταμίνης ήταν συγκεντρωμένη παραδοσιακά στην Τσεχία και τη Σλοβακία. Σήμερα φαίνεται να εξαπλώνεται στα ανατολικογερμανικά κρατίδια αλλά και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως για παράδειγμα σε πόλεις της Φινλανδίας.
Μεγαλύτερη η κατανάλωση κοκαΐνης σε δυτική και νότια Ευρώπη
Η κατανάλωση κοκαΐνης παραμένει σε υψηλότερο ποσοστό σε πόλεις της δυτικής και νότιας Ευρώπης, κυρίως στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μ. Βρετανία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αντίθετα ελάχιστη είναι η κατανάλωση σε πόλεις της ανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη υποστηρίζει πως η αύξηση της κατανάλωσης ίσως οφείλεται στην μεγάλη διαθεσιμότητά της στις ευρωπαϊκές αγορές.
Πολλές από τις μεγάλες πόλεις που πήραν μέρος στη μελέτη, κυρίως σε Βέλγιο, Γερμανία και Ολλανδία, έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση MDMA. Το γεγονός μάλιστα ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση κοκαΐνης και MDMA πραγματοποιείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα, ενώ της μεθαμφεταμίνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας δεν προκαλεί έκπληξη στους ερευνητές.
Jessie Wingard
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου
« PREV
NEXT »

Οι ελληνογερμανικές σχέσεις τον 20ο αιώνα

Μία νηφάλια ματιά στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας τον περασμένο αιώνα δίνει ο συλλογικός τόμος «Ο «μακρύς ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας» των εκδόσεων «Επίκεντρο». Ένα πολυκύμαντο παρελθόν, οδηγός για το μέλλον.

Από το κίνημα του γερμανικού φιλελληνισμού ως και την πρόσφατη τους κρίση, οι ελληνογερμανικές σχέσεις παρουσίαζαν πάντα μία ποικιλομορφία.«Δεν είναι σχέσεις γραμμικού χαρακτήρα και τον προηγούμενο αιώνα χαρακτηρίζονται από τεράστια πύκνωση», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Στράτος Δορδανάς, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Μια διαφορετική προσέγγιση στις άγνωστες πτυχές αυτών των σχέσεων επιδιώκει μαζί με τον Νίκο Παπαναστασίου, καθηγητή ιστορίας από το Εθνικό και Καποδιστριακο Πανεπιστημιο Αθηνών, στην επιμέλεια του βιβλίου Ο «μακρύς» ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας.
Μελετώντας τη σκοτεινή πλευρά της ιστορίας
Ένας νηφάλιος απολογισμός των ελληνογερμανικών σχέσεων στον 20ό αιώνα
Ένας νηφάλιος απολογισμός των ελληνογερμανικών σχέσεων στον 20ό αιώνα
Η γερμανική Κατοχή αφήνει αναμφίβολα το αποτύπωμά της στις σχέσεις των δύο χωρών ακόμα και σήμερα, με κάποιες πτυχές της να μην είναι γνωστές. Μέσα από αξιοποίηση πρωτογενούς αρχειακού υλικού και μια νέας ιστοριογραφικής προσέγγισης στο βιβλίο φωτίζονται λεπτομέρειες  για την ποινική αποτίμηση των αδικημάτων του Γ’ Ράιχ και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας υπό γερμανική Κατοχή. Η ανάλυση για  την επισιτιστική κρίση κατά την κατοχική περίοδο παρουσιάζει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Έφταιγαν άραγε μόνον οι Γερμανοί; «Αυτό είναι ένα εύκολο αφήγημα. Απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη, στο βιβλίο αναφέρονται και άλλοι λόγοι. Δεν είναι καθόλου γνωστό ότι μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την έλλειψη αγαθών έχει ο συμμαχικός αποκλεισμός και ότι εκτός από τις γερμανικές επιτάξεις ως λεία πολέμου έχουμε τη λεηλασία των αποθηκών του ελληνικού στρατού από τους έλληνες πολίτες και τους στρατιώτες που επέστρεφαν από το μέτωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δορδανάς.
Πέρα από το διάστημα παραμονής των Ναζί στην κατεχόμενη Ελλάδα, ξεχωριστό ενδιαφέρον στο βιβλίο παρουσιάζουν οι αναφορές πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σχετικά με τη στάση της Γερμανίας στις εξελίξεις κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων στη Μακεδονία αλλά και τον ανθελληνικό διωγμό των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών της Αυστρίας και της Γερμανίας. Στη νεότερη εποχή ο ανταγωνισμός της Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας σε σχέση με την Ελλάδα αντικατοπτρίζει το ψυχροπολεμικό κλίμα της εποχής.«Η Ανατολική Γερμανία προσπάθησε να μπει σφήνα στη συμμαχία Δυτικής Γερμανίας και Ελλάδας στο δυτικό συνασπισμό, εργαλειοποιώντας πολιτικά το οδυνηρό παρελθόν προς όφελός της, για να συνάψει εμπορικές σχέσεις. Αξιοσημείωτες  είναι και οι ιστορίες των Ελλήνων που βρέθηκαν στο έδαφος της Ανατολικής Γερμανίας μετά τον εμφύλιο πόλεμο», αναφέρει ο Έλληνας καθηγητής.
Ο ρόλος της Deutsche Welle
Συνεργάτες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle την εποχή της δικτατορίας
Συνεργάτες του ελληνικού προγράμματος της Deutsche Welle την εποχή της δικτατορίας
«Οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών στην μεταπολεμική περίοδο προσλαμβάνονταν πάντα από την ελληνική κοινωνία υπό το πρίσμα της ‘μακριάς σκιάς της γερμανικής Κατοχής’ και του ζητήματος των γερμανικών επανορθώσεων», τονίζει ο Νίκος Παπαναστασίου, εκ των επιμελητών του βιβλίου, συνεχίζοντας: «Αυτό επέτρεψε κατά την πρόσφατη τραυματική περίοδο να κυριαρχήσουν προκαταλήψεις και στερεότυπα για τους ‘πτωχευμένους’ Έλληνες και τους ‘διαχρονικά υπερόπτες’ Γερμανούς». Έτσι, η συμμαχία των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, η στενή οικονομική συνεργασία τους και η πίστη στην ευρωπαϊκή ιδέα κάποιες φορές λησμονήθηκαν. «Η συμβολή της Γερμανίας στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, με την υποστήριξη του Γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Σμιτ ήταν καθοριστική, όπως και αργότερα στην Ευρωζώνη», δήλωσε μιλώντας στη Deutsche Welle o κ. Παπαναστασίου. Φάρο στις σχέσεις των δύο χωρών αποτέλεσε η πολιτική και ηθική συμπαράσταση της Δυτικής Γερμανίας στο αγώνα κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών με παροχή ασύλου σε πολλούς Έλληνες εκείνη την εποχή. «Η Γερμανία αποτέλεσε ορμητήριο αντιστασιακών εκδηλώσεων με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις ραδιοφωνικές εκπομπές της Deutsche Welle και της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας», λέει ο Έλληνας πανεπιστημιακός.
Η πορεία προς το αύριο
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στο Ινστιτούτο Γκέτε της Θεσσαλονίκης
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του βιβλίου στο Ινστιτούτο Γκέτε της Θεσσαλονίκης
Η ιστορία επαναλαμβάνεται; «Όχι, δεν επαναλαμβάνεται. Η αναμέτρηση με το παρελθόν σε κλίμα συμφιλίωσης είναι νομίζω αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για την αλληλοκατανόηση μας σε μία πραγματική ένωση στην Ε.Ε. Θα πρέπει να υπάρχει μία ειλικρινής και έντιμη σχέση, δεν μπορεί να είναι σχέση δασκάλου και μαθητή», υποστηρίζει ο κ. Δορδανάς, πιστεύοντας πως η κρίση  στις διμερείς σχέσεις «μας κάνουν να βλέπουμε μόνον τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού ή εσκεμμένα να ξεχνάμε τις συγκλίσεις των δύο πλευρών σε δύσκολες περιόδους». Ο ίδιος πιστεύει πως ένα βήμα μπροστά στις ελληνογερμανικές σχέσεις θα αποτελούσε η έμπρακτη ανταπόκριση της Γερμανίας στη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου από πλευράς της Ελλάδας: «Αφού κατατέθηκαν οι συγγνώμες, θα πρέπει να υπάρξει και απόδειξη αυτών στην πράξη».
Διογένης Δημητρακόπουλος
Επιμέλεια: Σπύρος Μοσκόβου
« PREV
NEXT »

Κινεζική επίθεση γοητείας στο Παρίσι

Ως «επιχείρηση γοητείας» για τη σύναψη συνεργασιών με τους Ευρωπαίους γύρω από το μεγαλεπήβολο σχέδιο για το «Νέο Δρόμο του Μεταξιού», βλέπουν οι Γάλλοι την περιοδεία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπινγκ.
Προερχόμενος από τη γειτονική Ιταλία ο Κινέζος πρόεδρος έφθασε το πρωί της Κυριακής, με τη σύζυγο του, στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας,  δείπνησε με το ζεύγος Μακρόν. Μέσα στην ημέρα επισκέφθηκε και το γειτονικό Μονακό. Στη Γαλλία η επίσκεψη θα είναι τριήμερη και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν του επιφυλάσσει μια έκπληξη την Τρίτη στο Ελυζέ: θα υποδεχθεί τον Κινέζο ομόλογό του από κοινού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή η συνάντηση δεν είχε προγραμματισθεί εκ των προτέρων.
Επιθυμία του Γάλλου προέδρου είναι να συσπειρώσει γύρω του μια ενωμένη Ευρώπη, αποφασισμένη να αντισταθεί στον επεκτατισμό της Κίνας. Και αυτό, ενώ για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν αναγνώρισε την Κίνα ως «συστημικό αντίπαλο» και «στρατηγικό ανταγωνιστή». Η δυσπιστία της Γαλλίας για τον κινεζικό επεκτατισμό φάνηκε και από ορισμένα επικριτικά σχόλια στα μέσα ενημέρωσης, που χαρακτήριζαν την Ιταλία ως «Δούρειο Ιππο » μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή της στο Νέο Δρόμο του Μεταξιού.
Συνεργασία, αλλά υπό ...προϋποθέσεις
Κοινή υποδοχή επιφυλάσσουν στον πρόεδρο της Κίνας Μέρκελ-Μακρόν
Κοινή υποδοχή επιφυλάσσουν στον πρόεδρο της Κίνας Μέρκελ-Μακρόν
Η συμφωνία Πεκίνου-Ρώμης έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα του G7, της επίλεκτης ομάδας των πιο πλούσιων βιομηχανικών  χωρών της Δύσης, που συμμετέχει επισήμως στο κινεζικό σχέδιο για την αναβίωση της παλαιάς εμπορικής οδού. Να σημειωθεί ωστόσο ότι, κατά την επίσκεψή του πέρυσι στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε μια συμμετοχή της Γαλλίας. Έθεσε όμως συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν και τη συμμετοχή γαλλικών επιχειρήσεων.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι
« PREV
NEXT »

Η δύσκολη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ

Ποιά είναι η πραγματική στάση των Βρετανών απέναντι στην Ευρώπη; Απαντήσεις από τον ιστορικό Ίαν Κέρσο, ο οποίος θεωρεί ότι η ένταξη της Βρετανίας στην ΕΟΚ το 1973 είχε εξ´αρχής κάποιες ...ιδιαιτερότητες.

Θεωρείται από τους πιο έγκυρους ιστορικούς διεθνώς. Στη Γερμανία έγινε ευρύτερα γνωστός ως βιογράφος του Χίτλερ. Στο τελευταίο του βιβλίο, με χαρακτηριστικό τίτλο "Rollercoast", ανακεφαλαιώνει τη μεταπολεμική ιστορία της Ευρώπης μέχρι το 2017. Μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) ο Ίαν Κέρσο δίνει μία νηφάλια εξήγηση για το Brexit και επισημαίνει ότι οι λόγοι είναι πολλοί: η οικονομική κρίση και το προσφυγικό στην ίδια την Ευρώπη, ο βρετανικός ιμπεριαλισμός και η νοσταλγία μίας πάλαι ποτέ κραταιάς Αυτοκρατορίας, αλλά και μία αντίληψη ηθικού πλεονεκτήματος μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μία χώρα που βρέθηκε στην πλευρά των νικητών, στην πλευρά των πραγματιστών εκείνων που αντιτάχθηκαν σε μεσσιανικές ιδεολογίες και εξιδανικεύουν μέχρι σήμερα τον ηρωϊσμό του παρελθόντος.
"Ακριβώς αυτή η αντίληψη ενισχύεται τον τελευταίο καιρό" λέει ο Ίαν Κέρσο. "Είναι ενδιαφέρον ότι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια είδαμε στους κινηματογράφους τρεις ταινίες για τον Ουίνστον Τσώρτσιλ, οι οποίες φυσικά αποδίδουν την ηρωϊκή ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη Βρετανία στη διάρκεια του Β´Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά στην πραγματικότητα ο δρόμος για το Brexit ήταν βραχύς: μέχρι το 2011 ή 2012 η Ευρώπη δεν έπαιζε ρόλο στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αυτό άλλαξε με την πολιτική λιτότητας στην ίδια τη Βρετανία, με τα προβλήματα στην ευρωζώνη και με την προσφυγική κρίση. Το 2013 ο Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε δημοψήφισμα και εκεί πια έπρεπε να πάρουμε θέση, εάν ανήκουμε στην Ευρώπη ή όχι..."
Διχασμένη η βρετανική κοινωνία
Ίαν Κέρσο, επιφανής ιστορικός με βαθιά γνώση της γερμανικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας
Ίαν Κέρσο, επιφανής ιστορικός με βαθιά γνώση της γερμανικής και ευρωπαϊκής πραγματικότητας
Ο Ίαν Κέρσο επισημαίνει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών έχουν προκαλέσει διχασμό στη βρετανική κοινωνία, η οποία μπορεί να φαίνεται επιρρεπής στον λαϊκισμό- αν και παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. "Είναι αλήθεια ότι λαϊκισμός υπάρχει σχεδόν σε όλες τις χώρες, αλλά πουθενά αλλού δεν θα δείτε μία τέτοια διαίρεση, όπως αυτή που επικρατεί στη Βρετανία", επισημαίνει. "Πρόκειται για μία διαίρεση πολιτική, κοινωνική, που αφορά ειδικά το ζήτημα της συμμετοχής στην Ευρώπη και δεν παρατηρείται πουθενά αλλού, απ´ότι μπορώ να γνωρίζω". Ωστόσο, συμπληρώνει ο Βρετανός ιστορικός, αυτός ο διχασμός δεν άρχισε τα τελευταία χρόνια με τη συζήτηση περί Brexit. Υπήρχε- ως προδιάθεση τουλάχιστον- από τις πρώτες μέρες που η Βρετανία προσχώρησε στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα, θεωρώντας ωστόσο ότι θα συμμετέχει απλώς σε μία ενιαία αγορά και όχι σε μία πανευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία από διαμόρφωση.
Όπως εξηγεί αναλυτικά ο Βρετανός ιστορικός "οι απαρχές αυτής της νοοτροπίας εντοπίζονται στο 1973, όταν είχαμε προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), αλλά για την Αγγλία επρόκειτο για μία απλή συναλλαγή. Κανείς δεν καιγόταν για την Ευρώπη, εκτός από πολύ λίγους, απλώς όλοι σκέφτονταν ότι καλύτερα θα ήταν να είμαστε μέσα στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά, παρά έξω. Μιλάμε πάντα για αγορά, όχι για κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο. Αυτό ίσχυε μέχρι τη Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, οπότε άρχισε να σοβαρεύει η υπόθεση της πολιτικής ενοποίησης, κάτι που έγινε κόκκινο πανί για ένα κομμάτι του συντηρητικού κόμματος. Εκεί προέκυψε θέμα με την Ευρώπη, αρχικά εντός των Συντηρητικών. Επιπλέον, με την προς Ανατολάς διεύρυνση το 2004 προέκυψε ζήτημα μετανάστευσης. Η κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι θα έρθουν 15.000 εργαζόμενοι από το ανατολικό μπλοκ και μέσα σε τέσσερα χρόνια ήρθαν τέσσερα εκατομμύρια. Ακολούθησε η δημοσιονομική κρίση το 2008, όλοι έβλεπαν το χάος που επικρατούσε στην ευρωζώνη. Το 2015/16 προστέθηκε σε όλα αυτά και η προσφυγική κρίση, η οποία βέβαια δεν αφορούσε άμεσα τη Βρετανία, αλλά όλοι έβλεπαν τί γινόταν στην άλλη όχθη της Μάγχης και έλεγαν: Δόξα τω Θεώ, ευτυχώς που έχουμε σύνορα. Κατά τη γνώμη μου η στρατηγική της Βρετανίας πριν και μετά το δημοψήφισμα ήταν λανθασμένη, αλλά βλέπουμε ότι η κοινωνία μας διχάστηκε και πολύς κόσμος, έχοντας παρασυρθεί και από τη δημοσιογραφία των ταμπλόιντ, που είχαν συνήθως αντιευρωπαϊκή διάθεση, άρχισε να ψάχνει αποδιοπομπαίο τράγο. Και τον βρήκε στις Βρυξέλλες, παρότι τα οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε πηγάζουν κυρίως από το Λονδίνο, όχι από τις Βρυξέλλες..."
Μετανάστες και οι ...Ευρωπαίοι
Η συζήτηση για τη μετανάστευση έγινε συζήτηση για την ΕΕ, επισημαίνει ο Κέρσο
Η συζήτηση για τη μετανάστευση έγινε συζήτηση για την ΕΕ, επισημαίνει ο Κέρσο
Προκαλεί εντύπωση ότι ενώ οι ίδιοι οι Βρετανοί που εργάζονται στο εξωτερικό συνήθως αυτοαποκαλούνται expatriates και όχι μετανάστες, ενώ η ίδια η χώρα λόγω Κοινοπολιτείας έχει εμπειρία αιώνων από τη συμβίωση με άλλες εθνικότητες, θεωρεί τόσο μεγάλο πρόβλημα την άφιξη εργαζομένων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εκτίμηση του Ίαν Κέρσο: "Ναι, υπάρχει εμπειρία με τη  μετανάστευση από την Κοινοπολιτεία και άλλες χώρες. Νομίζω ότι είναι μία ιδιαιτερότητα της Βρετανίας να χρησιμοποιούμε τον ίδιο όρο για όλους, είτε πρόκειται για μετανάστευση από την Κοινοπολιτεία, είτε για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στην ΕΕ. Αν αθροίσουμε όλους τους νεοαφιχθέντες βλέπουμε ότι στα τελευταία χρόνια πριν το δημοψήφισμα ήταν περίπου 350.000 τον χρόνο, εκ των οποίων 40% από την ΕΕ και 60% από την Κοινοπολιτεία. Αλλά το πρόβλημα είναι- ή ήταν- το εξής: Δεν μπορείς να περιορίσεις την ελεύθερη κυκλοφορία εργαζομένων, ενόσω είσαι μέλος της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Μπορείς να περιορίσεις τη μετανάστευση από την Κοινοπολιτεία, αλλά όχι από την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της μετανάστευσης γίνεται πλέον ζήτημα συμμετοχής στην ΕΕ".
Άνια Ράινχαρντ (DLF), Γιάννης Παπαδημητρίου
« PREV
NEXT »

Σενάρια για αποπομπή της Μέι

Επίμονα σενάρια για υπουργικό πραξικόπημα κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με στόχο της άμεση απομάκρυνσή της καταγράφουν οι Sunday Times, η Telegraph και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Μετά από τις απανωτές αποτυχίες και προσωπικές ήττες σε όλα τα επίπεδα, αλλά και μετά την πρωτοφανή για τα βρετανικά χρονικά διαδήλωση του Σαββάτου, με ένα εκατομμύριο πλήθος στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, η Τερέζα Μέι, απομονωμένη όσο ποτέ άλλοτε, βρίσκεται αντιμέτωπη με υπουργικό πραξικόπημα που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παραίτηση της.
Εχθροί και φίλοι της Ευρώπης θεωρούν πως οι μέρες της πρωθυπουργού είναι μετρημένες. Παρά τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, ακόμα και με την μικρή παρἀταση του άρθρου 50 από τους 27 ηγἐτες της ΕΕ, η συμφωνία της κ. Μέι με τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται πως θα εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Εξ ου και η απόσυρσή της από τον προγραμματισμό της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα.
Ποιός μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης;
Οι Κυριακάτικοι Τάιμς, και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι επίκειται υπουργικό πραξικόπημα
Οι Κυριακάτικοι Τάιμς, και άλλα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι επίκειται υπουργικό πραξικόπημα
Το μεγάλο προβλημα των πραξικοπηματιών υπουργών είναι ο προσωρινός αντικαταστάτης. Με βάση την ιεραρχία, θα πρἐπει να είναι  ο αντιπρόεδρος της Κυβἐρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Ομως ο κ. Λίντιγκτον είναι ευρωπαϊστής και οι ευρω-σκεπτικιστές φοβούνται ότι στο μεσοδιάστημα έως την αλλαγή ηγεσίας θα συμφωνήσει στην παραμονή της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ἐνωση. Στο μεταξύ και ο ίδιος δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι "δεν έχει χρόνο για συνομωσίες" και "δεν νομίζει" ότι θα ήθελε να γίνει πρωθυπουργός.
Άλλο ένα εμπόδιο είναι πως η σημερινή πρωθυπουργὀς θα πρέπει να αποχωρήσει με την θέληση της. Γιατί μετά την πρόσφατη πρόταση μομφής, την οποία κέρδισε, κατοχύρωσε το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία έως τον Δεκέμβριο. Ομως οι εξελίξεις δεν περιμένουν και η χώρα δεν είναι περιουσία ενός κόμματος για να την διαχειρίζεται όπως θέλει. Ήλθε η ώρα της πλειοψηφίας της Βουλής να αρθεί στο ύψος της αποστολής της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μέλλον της.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

« PREV
NEXT »

20 χρόνια από τους βομβαρδισμούς της Σερβίας

Για πρώτη φορά μετά το B´ Παγκόσμιο Πόλεμο γερμανικά μαχητικά συμμετείχαν το 1999 σε εχθροπραξίες. Στόχος των νατοϊκών βομβαρδισμών ήταν να σταματήσουν οι ενέργειες του σερβικού στρατού εναντίον Αλβανών στο Κοσσυφοπέδιο.
Στις 24 Μαρτίου του 1999 ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί της Σερβίας από τις νατοϊκές δυνάμεις. Προηγουμένως, όλες οι προσπάθειες για μία ειρηνική επίλυση της διένεξης στο Κοσσυφοπέδιο είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο. Στόχος της συντονισμένης επίθεσης της νατοϊκής συμμαχίας ήταν ο τερματισμός των σερβικών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε βάρος των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου.
Από την ιταλική στρατιωτική βάση Πιατσέντσα απογειώθηκαν και γερμανικά μαχητικά. Το ίδιο βράδυ ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τόνιζε ότι οι σερβικές δυνάμεις ενέτειναν την «τρομοκρατική τακτική» τους κατά των Κοσοβάρων, ότι το Βελιγράδι έχει παραβιάσει κάθε συμφωνία και ότι «η χρήση βίας είναι η τελευταία επιλογή που μας απομένει». Ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος ηγούνταν ενός συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπογράμμισε στο διάγγελμα ότι με τη συμμετοχή γερμανικών μαχητικών στις νατοϊκές επιχειρήσεις είναι η πρώτη φορά από το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου που γερμανοί στρατιώτες εμπλέκονται σε εχθροπραξίες.
Η Γερμανία συμμετείχε με μαχητικά της σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο δεν είχε εντολή από τον ΟΗΕ. Η Δύση αιτιολόγησε τότε τους βομβαρδισμούς της Σερβίας με το αδιέξοδο των διπλωματικών προσπαθειών. Ισχυριζόταν ότι στόχος ήταν να πειστεί ο τότε πρόεδρος της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να σταματήσει τις επιθέσεις και τους εκτοπισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, στο οποίο το 1998 είχε ξεκινήσει η ένοπλη εξέγερση του αποκαλούμενου Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού (UCK).
Οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν πολλά θύματα
Οι βομβαρδισμοί έπληξαν και κυβερνητικά κτήρια στο Βελιγράδι.
Οι βομβαρδισμοί έπληξαν και κυβερνητικά κτήρια στο Βελιγράδι.
Μερικά χρόνια μετά τις θηριωδίες των σερβικών δυνάμεων στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1995) η Δύση θέλησε να βάλει ένα τέλος στους εκτοπισμούς με εθνοτικά κριτήρια. Στην περίπτωση της Σερβίας η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε εν τέλει μεγαλύτερο βάρος από τον σεβασμό της κυριαρχίας ενός κράτους.
Με στοχευμένους βομβαρδισμούς στρατιωτικών στόχων, σταθμών ραντάρ, αλλά και τηλεοπτικών σταθμών, διυλιστηρίων, μονάδων παραγωγής ενέργειας και υποδομής η νατοϊκή συμμαχία αποσκοπούσε σε μια υποχώρηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Όμως οι επιχειρήσεις «ακριβείας» των μαχητικών είχαν συχνά ολέθριες επιπτώσεις, μιας και προκλήθηκαν πολλά θύματα μεταξύ άοπλων Σέρβων, αλλά και Κοσοβάρων.
Ο πόλεμος τελείωσε με την συνθηκολόγηση της Σερβίας μετά από 78 ημέρες. Την διοίκηση του Κοσσυφοπεδίου ανέλαβε ο ΟΗΕ. Η σερβική επαρχία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 2008 και την αναγνώρισαν περισσότερα από 100 κράτη. Όχι όμως και η Ρωσία, η Κίνα και πέντε χώρες-μέλη της ΕΕ, ανάμεσα στις οποίες η Ελλάδα και η Ισπανία. Ο Μιλόσεβιτς ανετράπη το 2000, εκδόθηκε και δικάστηκε για εγκλήματα πολέμου στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία και πέθανε το 2006 πριν ολοκληρωθεί η δίκη.
Μπόρις Μπάμπιτς, Γκρέγκορ Μάιερ, Κάρστεν Χόφμαν (dpa)
Eπιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος
« PREV
NEXT »

Περισσότερα Άρθρα...

 1. Προκλητική δήλωση Ερντογάν για μετονομασία της Αγίας Σοφίας σε τέμενος
 2. Βενεζουέλα: Δύο ρωσικά αεροσκάφη με 99 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών στο Καράκας
 3. 6 - 2019-03-24 23:02:00 -
 4. Αίσιο τέλος στην επιχείριση αναζήτησης του 88χρονου
 5. To τέλος του Ισλαμικού Κράτους;
 6. 13η Δωδωναία Συνάντηση: Μεγάλη συμμετοχή με πρωταγωνιστή και το ταρτάν
 7. ΑΡΤΑ-Επένδυση 3 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία, μιας πρότυπης προβατοτροφικής μονάδας
 8. ΓΙΑΝΝΕΝΑ:Το εργαστήριο του «Τέλη», αναδύει άρωμα μιας άλλης εποχής
 9. Στο Αργυρόκαστρο για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου ο Γιάννης Καραγιάννης
 10. Ο αιωνόβιος Αχιλλέας Κουκουβίνος, που με «ψυχραιμία λιονταριού και πείσμα από ατσάλι» επέζησε του Ολοκαυτώματος
 11. ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ 3 ΕΩΣ 7 ΗΜΕΡΩΝ
 12. ΗΠΑ: "Απάντηση στην αγορά από την Τουρκία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400", η ανάλυση του κέντρου μελετών Center for Αmerican Progress
 13. Επιχείρηση εντοπισμού 88χρονου στην Παραμυθιά
 14. Ο Γιάννης Καραγιάννης,στο Αργυρόκαστρο για τις εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου
 15. Είχε και κοκαϊνη ο 60χρονος που συνελήφθη στην Θεσπρωτία με 66 κιλά κάνναβης

+ Σας ενδιαφερουν...

val m amo

ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙ.....ΕΣΕΙΣ;

VIDEOS